De functies van motorolie

Doordat autofabrikanten steeds meer krachtige motoren ontwikkelen die niet alleen sterk zijn maar ook steeds milieubewuster. Dit is omdat er steeds meer autofabrikanten langzaam naar milieuvriendelijk en over gaan op elektrische auto’s. Maar wat doet motorolie precies en wat zijn de functies hiervan?

In het algemeen heeft motorolie vier functies, namelijk smeren, beschermen, reinigen en koelen van een motor.

 

  • Smeren van de motor

 

De eerste functie van motorolie is dat het moet smeren, wat inhoudt dat de olie de verschillende draaiende onderdelen van elkaar gescheiden moet houden zonder dat de motor vermogen verliest. Het moment dat de motor stilstaat is een belangrijk moment omdat de olie nog in het carter zit, wat de meeste kritiek moment voor de draaiende delen van de motor is. Er wordt daarom ook vaak gezegd dat het rijden van korte afstanden niet goed voor de motor is, omdat de olie de motor dan onvoldoende van de juiste smering kan voorzien. Daarnaast is de olie ook nog koud, waardoor het langer duurt voordat de motorolie goed zijn werk kan verrichten.

 

  • Beschermen van de motor

 

De tweede functie van motorolie is dat het de bewegende oppervlakken moet beschermen tegen schuring. Zo ontstaat er namelijk zo min mogelijk slijtage aan de bewegende onderdelen en blijft de wrijving minimaal. Het is daarom belangrijk de olie van uw auto regelmatig te peilen en vooral niet te wachten tot het rode lampje op uw dashboard gaat branden. Daarnaast beschermt motorolie ook tegen corrosie omdat de meeste motoroliën speciale additieven bevatten die tegen verzuring gaan.

 

  • Reinigen van de motor

 

De vierde functie van motorolie is dat het vuildeeltjes in de motor reinigt welke de slijtageproces tegenhoudt. Moderne motorbrandstoffen bevatten steeds vaker een hogere percentage bio-componenten wat hierdoor veel vuildeeltjes afstoot, hierbij heeft de kwaliteit van motorolie invloed, dus bespaar hier vooral niet op omdat het op de lange termijn gevolgen aan zitten.

 

 

  • Koeling van de motor

 

Motorolie draagt ook een belangrijk deel aan de koeling van de motor, welke de krukas, zuigers, hoofd- en drijfstanglagers onder andere verkoelen.

In het kort kan dus gezegd worden dat motorolie een belangrijke rol speelt bij niet alleen het smeren en beschermen van de motor maar ook voor het verkoelen daarvan. Meer informatie over motorolie vindt u op Oliehandel.nl.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *